Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Diéta 9 – S – diabetická šetriaca

Je vhodná pre diabetikov, ktorí trpia rôznymi chorobami tráviaceho systému (žalúdočný a dvanástnikový vred, choroby žlčníka, pečene, dyspeptické ťažkosti, rôzne poruchy trávenia, chronické poškodenia pankreasu).

Charakteristika

            Je to diéta, ktorá sa podobá diabetickej diéte, ale výber potravín a technologická úprava je taká, aby diéta dostala aj šetriaci charakter.

Technológia prípravy pokrmov

            Technológia prípravy sa riadi pravidlami charakteristickými pre diétu 2, nepoužíva sa však cukor a potraviny, ktoré obsahujú cukor. Pri zostavovaní jedál sa využívajú moderné technológie (gril, teflónové nádoby a pod.), z tradičných hlavne varenie, dusenie a pečenie. Pokrmy sa pripravujú v prírodnej forme – bez podstatného zahusťovania.

Vhodné jedlá

            Polievky: podávajú sa hlavne riedke, miesto zahusťovania ich dopĺňame zeleninou, vajcom.

            Mäsa: všetky druhy, ale netučné, rovnako aj údeniny.

            Príkrmy, omáčky: najmä zemiaky, menej ryža a cestoviny – podľa množstva cukrov v strave. Omáčky sa podávajú výnimočne, málo zahustené, so zeleninovým podkladom.

            Bezmäsité jedlá: zemiakové a tvarohové, v obmedzenom množstve.

            Zelenina: je dôležitou súčasťou diéty, prednostne sa zaraďujú druhy, ktoré sú chudobnejšie na sacharidy (karfiol, zeler, uhorky, rajčiaky, reďkovky, špenát, hlávkový šalát, kapusta, zelená paprika).

            Ovocie: pretože obsahuje cukor, treba ho do stravy presnejšie započítať.

            Kompóty: nesladené a diabetické.

Nevhodné jedlá

            Koncentrované cukry (cukor, džem, med, sladkosti a pod.), tučné mäsá a tučné údeniny, živočíšne tuky, vo väčšom množstve vaječné žĺtky, alkoholické nápoje.