Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 18:30

Sobota 11:00 - 18:00

Nedeľa zatvorené



Diéta 9 – diabetická

Diéta sa podáva všetkým chorým na cukrovku. Rozhodujúce je množstvo cukrov, ktoré ovplyvňuje aj energetickú hodnotu stravy. 

Charakteristika 

            Pri cukrovke je diéta základným liečebným prostriedkom. Je to diéta kvantitatívna. Rozhodujúce je množstvo stravy a nie technologický postup pri jej príprave. Jedlo sa rozdeľuje na 6 denných dávok s dosť rovnomerným príjmom cukrov. Preto treba presne dávkovať chlieb, pečivo, všetky príkrmy, ako aj súčasti potravy bohatej na sacharidy (niektoré druhy zeleniny a ovocia). V strave platí zákaz cukru ako sladidla. Príjem tuku je znížený a prevažujú tuky rastlinné. Je to diéta dlhodobá.

Technológia prípravy pokrmov

            Na technológiu prípravy pokrmov sa nekladú zvláštne požiadavky. Používajú sa všetky moderné spôsoby úpravy stravy, z tradičných sa využívajú najmä varenie, dusenie a pečenie. Vajcia sa v strave obmedzujú.

Vhodné jedlá

            Polievky: podávajú sa najmä riedke, zahusťujú sa čo najmenej.

            Mäso: všetky druhy okrem tučných a netučné údeniny.

            Tuky: živočíšne sa obmedzujú, uprednostňujú sa rastlinné s vyšším obsahom nenasýtených mastných kyselín – slnečnicový olej, Hera a Juno.

            Príkrmy, omáčky, prívarky: najčastejšie zemiaky, ak dávame ryžu alebo cestoviny, ich množstvo je menšie, aby zodpovedalo povolenej dávke cukrov.

            Omáčky sa podávajú len výnimočne, predovšetkým na zeleninovom základe, málo zahustené. Bezmäsité jedlá: hlavne zemiakové a tvarohové, prípadne zo strukovín. Múčniky nepodávame.

            Zelenina: je dôležitou súčasťou stravy. Prednostne sa využívajú také druhy, ktoré sú chudobnejšie na cukry, napr. zeler, karfiol, chren, uhorky, reďkovky, rajčiaky, hlávkový šalát, špenát, zelená paprika, kapusta. Cibuľu a cesnak zaraďujeme v ľubovoľnom množstve.

            Ovocie: Je veľmi dôležité. Je však bohatšie na cukry, preto ho treba presne započítať do množstva povolených cukrov.

            Kompóty: podávame nesladené alebo diabetické.

            Nápoje: nesladené, minerálky. Pri ovocných šťavách a džúsoch sa musí obsah cukrov započítať do diéty.

Nevhodné jedlá

            Koncentrované cukry (cukor, med, džem, sladkosti a pod.). Tučné mäsá a údeniny, vo väčšom množstve vaječný žĺtok. Alkoholické nápoje.

Schéma dávok pokrmov podľa typu diéty (podľa dávky cukrov):

  D i é t a
8 9200 g) 9250 g) 9(300g cuk.)
Raňajky   mlieko

   chleba

   maslo (Hera, Juno)

   bielkov. potraviny

   (syry, šunka)

množstvo potravín v gramoch
20060

 0

50

20060

15

50

20080

15

50

200100

15

50

Desiata   ovocie (zelenina)  100  100  100  200
ObedPolievky:

    zelenina

    olej

    múka (ryža, krupica

    cestoviny)

Hlavné jedlo:

    vajcia

    mäso

    olej

    múka

    zelenina

    zemiaky

 0

0

0

0

       120

           5

5

       150

       100

 50

 5

10

1/4 ks

        120

5

5

        150

        150

 50

 5

10

1/4 ks

        120

  5

  5

        150

        200

 50

 5

10

1/4 ks

       120

5

5

       150

       250

Olovrant    mlieko

    chlieb

 200

   0

 200

   0

 200

  40

 200

 40

Večera I    mäso

    olej

    múka

    zelenina

    zemiaky

 120

   5

   5

150

100

 120

   5

   5

150

150

 120

   5

   5

150

200

 120

   5

    5

150

250

Večera II    chlieb

    bielkov. potrava

    ovocie (zelenina)

    0

  50

100

  40

 50

100

  40

 50

100

  60

 50

100

           

 

            Na pripojenej tabuľke uvádzame schému dávkovania potravín pri štyroch typoch diabetickej diéty: diétu 8 (redukčnú), ktorá sa odporúča obéznym diabetikom, diétu 9  s 200g cukrov, 250 g a 350 g cukrov. O potrebnej dávke celodenného príjmu cukrov rozhodne lekár – diabetológ podľa telesnej hmotnosti chorého, podľa veku a podľa stupňa fyzickej námahy v práci.