Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Diéta 8 – redukčná

Podáva sa pri obezite (tučnote).

CHCETE  SCHUDNÚŤ ?

 

REDUKČNÁ DIÉTA PRE ŽENY

 

Obezita vzniká vo väčšine prípadov prejedaním sa.

V strednom a vyššom veku býva jedným z rizikových faktorov cukrovky, vysokého krvného tlaku, aterosklerózy, chorôb tráviaceho a pohybového ústrojenstva.

Ženy začínajú priberať na hmotnosti v tehotnosti, počas dojčenia a v prechode.

Tučnota nie je dedičná, ale je dôsledkom nesprávnych stravovacích zvyklostí a nedostatočného pohybu. To znamená, že pokles hmotnosti možno dosiahnuť kombináciou redukčnej diéty a dostatočného pohybu na čerstvom vzduchu ( plávanie, beh, turistika,

lyžovanie, bicyklovanie a pod. ) a že je to proces dlhodobý.

Neočakávajte, že za týždeň, alebo za dva “zhodíte” nadbytočné kilogramy. Dôsledným dodržiavaním našej diéty môžete za 6 – 12 mesiacov schudnúť o 10 až 30 kg.

Denný energetický príjem dospelého človeka je u nás v priemere 11500 – 12500 kJ, t.j. 2800 – 3000 kcal. Na dosiahnutie poklesu hmotnosti tela treba toto množstvo podstatne znížiť, pri prísnej redukčnej diéte na 5000 kJ denne, t.j. 1200 kcal, v niektorých prípadoch ešte nižšie. Avšak každú takúto prísnu diétu treba prekonzultovať s ošetrujúcim lekárom.

Charakteristika diéty

Je to diéta s prísnym obmedzením jednak množstva potravy jednak jedál s vysokým obsahom tukov a cukrov. Strava sa podáva 5 – 6 krát denne v malých dávkach

Technológia  prípravy pokrmov 

 

Potraviny varíme, dusíme opekáme nasucho na teflónovej panvici a grilujeme. Zásadne používame rastlinné oleje.

Chlieb a pečivo natierame iba rastlinnými tukmi, ktoré používame aj na prípravu nátierok.

Obmedzujeme soľ, korenie sa používa v normálnom množstve. Pokrmy nezahusťujeme zápražkami, alebo zátrepkami.

Na sladenie používame umelé sladidlá.

Vhodné jedlá

Mäsá: chudé hovädzie, netučné ryby, rybie filé, teľacie, jahňacie, kurča, diétne párky, diétna saláma.

Príkrmy: zemiaky

Zelenina: dusená, varená, zapekaná a tiež vo forme šalátov.

Ovocie: všetky druhy okrem sušeného sladeného, kandizovaného a kompótov sladených cukrom.

Nápoje: sóda, minerálky, voda, nesladený čaj a káva (resp. sladené umelými sladidlami).

Mlieko a mliečne výrobky: nízkotučný tvaroh, tavené syry  s nízkym obsahom sušiny, eidam, bryndza, nízkotučné mlieko a jogurty, odtučnené acidofilné mlieko.

Nevhodné jedlá  

 

Tučné mäsá a údeniny, tučné syry, cukor, med, džemy, čokoláda a všetky výrobky obsahujúce cukor , cestoviny, alkoholické nápoje (aj pivo !).

Keďže je to diéta prísne energeticky ohraničená, spočiatku treba všetky potraviny vážiť. Určovanie množstva “od oka” zapríčiňuje

omyly o 500 až 1500 kJ (t.j. 100 až 400 kcal.) navyše za jeden deň.

Zásady redukčnej diéty

 

1.   Pravidelne, aspoň 3 x do týždňa sledujte svoju hmotnosť.

2.   Všetky potraviny si odvážte.

  1. Jedzte 5 – 6 krát denne iba povolené množstvá a to o 7,00 hod., 10,00 hod., 12,30 hod.,     16,00 hod., 18,00 hod. Po 18,00 hod. iba zeleninu alebo ovocie, prípadne vypite nesladený čaj.

4.   Jedzte dostatok ovocia a zeleniny.

5.  Dbajte na dostatočný príjem bielkovín (chudé mäso, nízkotučný tvaroh a syry, povolené                       množstvo vajec, nízkotučné mlieko).   

6.   Pite iba nesladené nápoje (vodu, sódu, minerálky s nízkym obsahom soli, čaj).

7.   Slaďte iba umelými sladidlami.

8.   Nepite alkoholické nápoje, majú vysokú energetickú hodnotu a vyvolávajú pocit hladu.

9.   Nefajčite, alebo aspoň obmedzte fajčenie.

Upozorňujeme, že pri prísnej redukčnej diéte musí strava obsahovať primerané množstvo základných živín a vitamínov. Takýto režim možno dodržiavať 2 – 3 mesiace, v ďalšom období po konzultácii s lekárom.

Diétu si prispôsobujte podľa ročných období a vhodne dopĺňajte sezónnou zeleninou a ovocím.

Znovu pripomíname, že každú prísnu redukčnú diétu a jej časový rozvrh treba prekonzultovať s ošetrujúcim lekárom a pravidelne sa nechať vyšetriť.

VZOROVÝ JEDÁLNY LÍSTOK NA 5 DNÍ PRI PRÍSNEJ REDUKČNEJ DIÉTE

–  PRIEMERNE DENNE 3500 kJ (800 kcal)

1. deň

Raňajky: trojuholníkový syr 1 ks, čierny chlieb 30 g, mlieko 100 g, čaj, umelé sladidlo

Desiata: eidam 50 g, zelená paprika 50 g

Obed: hovädzie mäso 100 g, cibuľa 5 g, voda, soľ, zelená fazuľka 150 g, umelé sladidlo, ocot

Olovrant: pomaranč 100 g

Večera: hovädzie mäso 100 g, horčica, soľ, čierne korenie, voda, kel 100 g, voda, rasca,          

               cesnak           

Celková energetická a biologická hodnota:

kJ 3444 ( kcal 820), bielkoviny 73,5 g, tuky 33,5 g, cukry 55,0 g

 

 

 

2. deň 

Raňajky: tvaroh 70 g, rasca, červená paprika, soľ, čierny chlieb 30 g, čierna káva, mlieko  

                 100 g

Desiata: diétna saláma 50 g, paradajka 50 g

Obed: hovädzie mäso 100 g, voda, soľ, červená paprika, cvikla 150 g, rasca, umelé sladidlo    

            ocot, chren

Olovrant: jablko 100 g

Večera: hovädzie mäso 100 g, voda, soľ, mleté korenie, koreňová zelenina 70 g, polievkové

               korenie                      

Celková energetická a biologická hodnota: 

kJ 3242 (kcal 772), bielkoviny 73,5 g, tuky 25,4 g, cukry 62,0 g

 

3. deň

Raňajky: jogurt 100 g, čierny chlieb 30 g, čaj, citrón, umelé sladidlo

Desiata: šunka 40 g, zelená cibuľka 50 g

Obed: hovädzie mäso 100 g, voda, soľ, rasca, kaleráb 150 g, polievkové korenie                 Olovrant: broskyne 100 g

Večera: zelená paprika 100 g, tvaroh 150 g, soľ, rasca, červená paprika                

Celková energetická a biologická hodnota:

kJ 3402 (kcal 810), bielkoviny 71,4 g, tuky 23,2 g, cukry 53,6 g

 

4. deň

Raňajky: vajce 50 g, čierny chlieb 30 g, mlieko 100 g, čaj, umelé sladidlo

Desiata: párok 50 g, reďkovka 100 g

Obed: hovädzia pečeň 150 g, voda, rasca, mleté korenie, soľ, paradajky 150 g, cibuľa 5 g,

            umelé sladidlo, ocot

Olovrant: čerešne 100 g

Večera: hovädzie mäso 100 g, voda, soľ, červená paprika, hlávková kapusta 100 g, soľ, rasca

Celková energetická a biologická hodnota:

kJ 3444 (kcal 820), bielkoviny 80,3 g, tuky 27,3 g, cukry 43,5 g

 

5. deň

Raňajky: bryndza 30 g, červená paprika, pažítka, čierny chlieb 30 g, citrón, umelé sladidlo

Desiata: acidofilné mlieko l ks

Obed: hovädzie mäso  100 g, voda, rasca, mleté korenie, soľ, zelený hrášok 150 g, voda, 

            polievkové korenie

Olovrant: slivky 100 g 

Večera: ryba 150 g, soľ, rasca, uhorky šalátové  150 g, soľ, umelé sladidlo, ocot, mleté         

               korenie, červená paprika

Celková energetická a biologická hodnota:

kJ 3435(kcal 818), bielkoviny 74,8 g, tuky 28,0 g, cukry 64,0 g


SMERNICA PRE VHODNÚ HMOTNOSŤ ŽENY

Výška                                                   Hmotnosť v kg         

cm                              priemer   prijateľný rozsah                                nadváha

145                              46                               42 – 53                                                 63

148                              46,5                            42 – 54                                                65

150                              47                               43 – 55                                                 66

152                              48,8                            44 – 55                                                68

154                              49,5                            44 – 58                                                70

156                              50,4                            45 – 58                                                 70

158                              51,3                            46 – 59                                                71

160                              52,6                           48 – 61                                                73

162                              54                               49 – 62                                                74

164                              55,4                            50 – 63                                                77

166                              56,8                            51 – 64                                                78

168                              58,1                            52 – 66                                                79

170                              60                                53 – 67                                    80

172                              61,3                             55 – 69                                   83                 

174                              62,6                             56 – 70                                   84

176                              64                                58 – 72                                    86

178                              65,3                             59 – 74                                   89

REDUKČNÁ DIÉTA PRE MUŽOV

 

        Obezita je ochorenie, pri ktorom nastáva zmnoženie tuku v organizme. Vzniká v detstve, dospievaní, alebo až v dospelosti. Čím sa skôr objaví, tým je jej obsah obvykle väčší. Často sa spája s cukrovkou, vysokým krvným tlakom, aterosklerózou, chorobami tráviacich orgánov a pohybového ústrojenstva.

Dlhodobý a trvalý pokles hmotnosti tela sa dosahuje kombináciou redukčnej diéty a so zvýšením  telesného pohybu ( beh, turistika, intenzívne plávanie, lyžovanie, bicyklovanie ).

Väčšina obéznych už musí obmedzovať príjem potravy celý život.

Denný príjem energie dospelého človeka je u nás je priemerne 11 500 až 12 500 kJ (2800 – 3000 kcal.). Na dosiahnutie poklesu hmotnosti tela treba toto množstvo znížiť na polovicu. V prípade, že sa pri tomto režime pokles hmotnosti zastaví, je potrebné znížiť príjem potravy na 5000 kJ (1200 kcal) denne, alebo ešte menej. O prísnejšom obmedzovaní potravy  však musíme vždy  konzultovať s lekárom. Fyzické zaťaženie pokles hmotnosti zrýchľuje.

Zníženie hmotnosti tela, prípadne až jej normalizácia , nevytvára podmienky pre prerušenie redukčnej diéty hoci mierneho stupňa, treba ju aj naďalej dodržiavať!

Zásady redukčnej diéty

1.   Sledovať hmotnosť tela v priebehu dlhodobej redukčnej diéty aspoň 3 x za týždeň.

2.   Vážiť potraviny pri diétach s obsahom energie nižším ako 5000 kJ (1200 kcal)/deň,

      keďže stanovenie množstva „od oka“ vedie k omylom 500 – 1500 KJ (100 – 400 kcal)

      počas dňa.

3.   Rozdeliť príjem jedla na 5 – 6 denných jedál, najmä od rána do včasných popoludňajších

      hodín – 7,00, 10,00, 12,30, 16,00, 18,00. Po 18,00 hod. konzumovať len zeleninu, ovocie,  

      alebo vypiť nesladený čaj.   

4.   Zabezpečiť dostatok vitamínov a minerálií pestrosťou stravy, najmä ovocia a zeleniny.

5.   Sladiť umelými sladidlami.

6.   Neobmedzovať príjem nesladených tekutín (voda, čaj, minerálky).

7.   Absolútny zákaz alkoholu (pivo, víno, koncentráty) a nekompenzovať zníženie príjmu

      energie fajčením!

8.   Denno – denné dodržiavanie redukčného režimu.

Túto redukčnú diétu zaraďujeme medzi prísnejšie obmedzenia príjmu potravy. Treba s ňou začať, keď už miernejšie obmedzenie príjmu energie nevedie k ďalšiemu poklesu hmotnosti. Možno ju dodržiavať aj  niekoľko mesiacov pod pravidelným dohľadom lekára.

Pre mužov je vhodná diéta s obsahom asi 5000 kJ (1200 kcal)/ deň. U fyzicky pracujúcich treba zníženie príjmu energie  prispôsobiť pracovnému zaťaženiu.

Pri trvalom presnom režime príjmu potravy 5000 kJ (1200 kcal)/ deň  v spojitosti s fyzickým zaťažením sa dosahuje pokles hmotnosti tela 10–30 kg v priebehu 6–12 mesiacov.

 


VZOROVÝ JEDÁLNY LÍSTOK NA 5 DNÍ PRI PRÍSNEJ REDUKČNEJ DIÉTE

– PRIEMERNE DENNE 5000 kJ (1200 kcal)  

 

 

1. deň

Raňajky: biela káva, čierna káva, umelé sladidlo, čierny chlieb 50 g, tvaroh 50 g, soľ rasca,

                 červená paprika

Desiata: vajce 50 g, čierny chlieb 30 g, zelená paprika 50 g

Obed: hovädzie mäso 100 g, koreňová zelenina 70 g, cibuľa 10 g, olej5 g, voda, soľ,

            polievkové korenie, petržlenová vňať, zemiaky 100 g

Olovrant: višne 150 g

Večera: rybie filé 200 g, voda, soľ, rasca, citrón 20 g, zemiaky 100 g, voda, soľ, olej 5 g

              šalátové uhorky 150 g, soľ, ocot, umelé sladidlo, mleté korenie

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 80 g, tuky 30 g, cukry 140 g

 

 

2. deň

Raňajky: čaj, citrón 20 g, umelé sladidlo, čierny chlieb 50 g, eidamský syr 50 g, paradajka

                 50 g

Desiata: jogurt 100 g, čierny chlieb 30 g,

Obed: hovädzie mäso 100 g, olej 5 g, cibuľa 10 g, karfiol 150 g, voda, soľ, zemiaky 100 g,                                      

            olej 5 g, rasca         

Olovrant: čerešne 100 g

Večera: kurča 150 g, soľ, karí korenie, ryža 20 g, olej 5 g, voda, soľ, petržlenová vňať

              hlávkový šalát 150 g, ocot, umelé sladidlo

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 90 g, tuky 40 g, cukry 110 g

 

3. deň

Raňajky: čaj, citrón 20 g, umelé sladidlo, čierny chlieb 50 g, šunka 50 g

Desiata: acidofilné mlieko

Obed: hovädzie mäso 100 g, cibuľa 5 g, voda, soľ, rasca, paprika, kel 150 g, cesnak,

            zemiaky 100 g

Olovrant: mrkva 200 g, citrón, umelé sladidlo

Večera: teľacie mäso 100 g, soľ, rasca, voda, paradajka 100 g, zelená paprika 100 g, cibuľa

              10 g, soľ, ocot, umelé sladidlo, jablko 100 g

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 80 g, tuky 40 g, cukry 130 g

4. deň

Raňajky: mlieko 100 g, čierna káva, umelé sladidlo, čierny chlieb 50 g, trojuholníkový syr

Desiata: párky 50 g, čierny chlieb 30 g, reďkovka 100 g

Obed: hovädzie mäso 100 g, olej 5 g, cibuľa 5 g, voda, soľ, rasca, špenát 200 g, mlieko 50 g,          cesnak, zemiaky 100 g

Olovrant: jahody 200 g

Večera: hovädzie mäso 100 g, mrkva 50 g, zelený hrášok 50 g, zeler, 50 g, cibuľa 20 g, voda,               

               soľ, polievkové korenie, petržlenová vňať, jablko 100 g

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 80 g, tuky 40 g, cukry 120 g

 

5. deň

Raňajky: ementálsky syr strúhaný 30 g, čierny chlieb 50 g, mlieko 200 g, čaj, umelé sladidlo

Desiata: bryndza 30 g, čierny chlieb 30 g, červená paprika, pažítka

Obed: bravčové mäso 100 g, voda, soľ, rasca, zelená fazuľka 100 g, zemiaky 100 g                                          

Olovrant: grapefruit 200 g

Večera: zelená paprika 200 g, paradajka 100 g, cibuľa 20 g, vajce, 50 g, soľ, čierny chlieb 50 g

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 60 g, tuky 40 g, cukry 120 g

SMERNICA PRE VHODNÚ HMOTNOSŤ MUŽA

Výška                                                     Hmotnosť v kg

v cm                            priemer     prijateľný rozsah                             nadváha

158                             55,8                            51 – 64                                   77

160                             57,6                            52 – 65                                   78

162                             58,6                            53 – 66                                   79

164                             59,6                            54 – 67                                   80

166                             60,6                            55 – 69                                   83

168                             61,7                            56 – 71                                   85

170                             63,5                            58 – 73                                   88

172                             65                               59 – 74                                   89

174                             66,5                            60 – 75                                   90

176                             68                               62 – 77                                   92

178                             69,4                            64 – 79                                   95

180                             71                               65 – 80                                   96

182                             72,6                            66 – 82                                   98

184                             74,2                            67 – 84                                 101

186                             75,8                            69 – 86                                 103

188                             77,6                            71 – 88                                 106

190                             79,3                            73 – 90                                 108

192                             81                               75 – 95                                 112        

REDUKČNÁ DIÉTA PRE MUŽOV 

 

        Obezita je ochorenie, pri ktorom nastáva zmnoženie tuku v organizme. Vzniká v detstve, dospievaní, alebo až v dospelosti. Čím sa skôr objaví, tým je jej obsah obvykle väčší. Často sa spája s cukrovkou, vysokým krvným tlakom, aterosklerózou, chorobami tráviacich orgánov a pohybového ústrojenstva.

Dlhodobý a trvalý pokles hmotnosti tela sa dosahuje kombináciou redukčnej diéty a so zvýšením  telesného pohybu ( beh, turistika, intenzívne plávanie, lyžovanie, bicyklovanie ).

Väčšina obéznych už musí obmedzovať príjem potravy celý život.

Denný príjem energie dospelého človeka je u nás je priemerne 11 500 až 12 500 kJ (2800 – 3000 kcal.). Na dosiahnutie poklesu hmotnosti tela treba toto množstvo znížiť na polovicu. V prípade, že sa pri tomto režime pokles hmotnosti zastaví, je potrebné znížiť príjem potravy na 5000 kJ (1200 kcal) denne, alebo ešte menej. O prísnejšom obmedzovaní potravy  však musíme vždy  konzultovať s lekárom. Fyzické zaťaženie pokles hmotnosti zrýchľuje.

 

Zníženie hmotnosti tela, prípadne až jej normalizácia , nevytvára podmienky pre prerušenie redukčnej diéty hoci mierneho stupňa, treba ju aj naďalej dodržiavať!

 

Zásady redukčnej diéty

 

1.   Sledovať hmotnosť tela v priebehu dlhodobej redukčnej diéty aspoň 3 x za týždeň.

2.   Vážiť potraviny pri diétach s obsahom energie nižším ako 5000 kJ (1200 kcal)/deň,

      keďže stanovenie množstva „od oka“ vedie k omylom 500 – 1500 KJ (100 – 400 kcal)

      počas dňa.

3.   Rozdeliť príjem jedla na 5 – 6 denných jedál, najmä od rána do včasných popoludňajších

      hodín – 7,00, 10,00, 12,30, 16,00, 18,00. Po 18,00 hod. konzumovať len zeleninu, ovocie,  

      alebo vypiť nesladený čaj.   

4.   Zabezpečiť dostatok vitamínov a minerálií pestrosťou stravy, najmä ovocia a zeleniny.

5.   Sladiť umelými sladidlami.

6.   Neobmedzovať príjem nesladených tekutín (voda, čaj, minerálky).

7.   Absolútny zákaz alkoholu (pivo, víno, koncentráty) a nekompenzovať zníženie príjmu

      energie fajčením!

8.   Denno – denné dodržiavanie redukčného režimu.

 

Túto redukčnú diétu zaraďujeme medzi prísnejšie obmedzenia príjmu potravy. Treba s ňou začať, keď už miernejšie obmedzenie príjmu energie nevedie k ďalšiemu poklesu hmotnosti. Možno ju dodržiavať aj  niekoľko mesiacov pod pravidelným dohľadom lekára.

Pre mužov je vhodná diéta s obsahom asi 5000 kJ (1200 kcal)/ deň. U fyzicky pracujúcich treba zníženie príjmu energie  prispôsobiť pracovnému zaťaženiu.

Pri trvalom presnom režime príjmu potravy 5000 kJ (1200 kcal)/ deň  v spojitosti s fyzickým zaťažením sa dosahuje pokles hmotnosti tela 10–30 kg v priebehu 6–12 mesiacov.

 

 


VZOROVÝ JEDÁLNY LÍSTOK NA 5 DNÍ PRI PRÍSNEJ REDUKČNEJ DIÉTE

– PRIEMERNE DENNE 5000 kJ (1200 kcal)

 

 

1. deň

Raňajky: biela káva, čierna káva, umelé sladidlo, čierny chlieb 50 g, tvaroh 50 g, soľ rasca,

                 červená paprika

Desiata: vajce 50 g, čierny chlieb 30 g, zelená paprika 50 g

Obed: hovädzie mäso 100 g, koreňová zelenina 70 g, cibuľa 10 g, olej5 g, voda, soľ,

            polievkové korenie, petržlenová vňať, zemiaky 100 g

Olovrant: višne 150 g

Večera: rybie filé 200 g, voda, soľ, rasca, citrón 20 g, zemiaky 100 g, voda, soľ, olej 5 g

              šalátové uhorky 150 g, soľ, ocot, umelé sladidlo, mleté korenie

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 80 g, tuky 30 g, cukry 140 g

 

 

2. deň

Raňajky: čaj, citrón 20 g, umelé sladidlo, čierny chlieb 50 g, eidamský syr 50 g, paradajka

                 50 g

Desiata: jogurt 100 g, čierny chlieb 30 g,

Obed: hovädzie mäso 100 g, olej 5 g, cibuľa 10 g, karfiol 150 g, voda, soľ, zemiaky 100 g,                                      

            olej 5 g, rasca         

Olovrant: čerešne 100 g

Večera: kurča 150 g, soľ, karí korenie, ryža 20 g, olej 5 g, voda, soľ, petržlenová vňať

              hlávkový šalát 150 g, ocot, umelé sladidlo

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 90 g, tuky 40 g, cukry 110 g

 

 

3. deň

Raňajky: čaj, citrón 20 g, umelé sladidlo, čierny chlieb 50 g, šunka 50 g

Desiata: acidofilné mlieko

Obed: hovädzie mäso 100 g, cibuľa 5 g, voda, soľ, rasca, paprika, kel 150 g, cesnak,

            zemiaky 100 g

Olovrant: mrkva 200 g, citrón, umelé sladidlo

Večera: teľacie mäso 100 g, soľ, rasca, voda, paradajka 100 g, zelená paprika 100 g, cibuľa

              10 g, soľ, ocot, umelé sladidlo, jablko 100 g

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 80 g, tuky 40 g, cukry 130 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. deň

Raňajky: mlieko 100 g, čierna káva, umelé sladidlo, čierny chlieb 50 g, trojuholníkový syr

Desiata: párky 50 g, čierny chlieb 30 g, reďkovka 100 g

Obed: hovädzie mäso 100 g, olej 5 g, cibuľa 5 g, voda, soľ, rasca, špenát 200 g, mlieko 50 g,          cesnak, zemiaky 100 g

Olovrant: jahody 200 g

Večera: hovädzie mäso 100 g, mrkva 50 g, zelený hrášok 50 g, zeler, 50 g, cibuľa 20 g, voda,               

               soľ, polievkové korenie, petržlenová vňať, jablko 100 g

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 80 g, tuky 40 g, cukry 120 g

 

 

5. deň

Raňajky: ementálsky syr strúhaný 30 g, čierny chlieb 50 g, mlieko 200 g, čaj, umelé sladidlo

Desiata: bryndza 30 g, čierny chlieb 30 g, červená paprika, pažítka

Obed: bravčové mäso 100 g, voda, soľ, rasca, zelená fazuľka 100 g, zemiaky 100 g                                          

Olovrant: grapefruit 200 g

Večera: zelená paprika 200 g, paradajka 100 g, cibuľa 20 g, vajce, 50 g, soľ, čierny chlieb 50 g

Celková energetická a biologická hodnota:

5040 kJ ( kcal 1200), bielkoviny 60 g, tuky 40 g, cukry 120 g

 

 

SMERNICA PRE VHODNÚ HMOTNOSŤ MUŽA

 

Výška                                                     Hmotnosť v kg

v cm                            priemer     prijateľný rozsah                             nadváha

 

158                             55,8                            51 – 64                                   77

160                             57,6                            52 – 65                                   78

162                             58,6                            53 – 66                                   79

164                             59,6                            54 – 67                                   80

166                             60,6                            55 – 69                                   83

168                             61,7                            56 – 71                                   85

170                             63,5                            58 – 73                                   88

172                             65                               59 – 74                                   89

174                             66,5                            60 – 75                                   90

176                             68                               62 – 77                                   92

178                             69,4                            64 – 79                                   95

180                             71                               65 – 80                                   96

182                             72,6                            66 – 82                                   98

184                             74,2                            67 – 84                                 101

186                             75,8                            69 – 86                                  103

188                             77,6                            71 – 88                                 106

190                             79,3                            73 – 90                                 108

192                             81                               75 – 95                                 112