Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Diéta 7 – nízkocholesterolová

Podáva sa so zvýšenou hladinou tukových látok v krvi (hyprelipoproteinémiou), hlavne pri zvýšenej hladine cholesterolu v krvi, ďalej pacientom s komplikáciami aterosklerózy (stavy po infarkte srdcového svalu, po cievnej mozgovej príhode, po cievnych chorobách končatinových tepien). Má význam aj u zdravých osôb, u ktorých sa tieto choroby nápadnejšie vyskytujú v rodinnej anamnéze a u ktorých je súčasťou prevencie rizikových faktorov aterosklerózy (obezita, fajčenie, nedostatok pohybu a pod.).

Charakteristika 

            Základnou charakteristikou diéty je prísne obmedzovanie cholesterolu v strave a prevaha nenasýtených mastných kyselín nad nasýtenými pri celkovom obmedzení tukov. V tejto strave musíme dbať už aj na množstvo stravy. Je bohatšia aj na nestráviteľné cukry, tzv. vlákninu.

Technológia prípravy pokrmov

            Z technologických postupov odporúčame varenie, dusenie, opekanie nasucho, grilovanie i pečenie.

            Využívame predovšetkým niektoré rastlinné oleje  s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín (najmä slnečnicový olej, prípadne sójový a kukuričný), maslo nepodávame. Možno použiť aj Juno a Heru.

Vhodné jedlá

            Polievky: mäsové a zeleninové vývary, ostatné polievky, do ktorých sa nedáva maslo.

            Mäso: chudé mäsá – hovädzie, teľacie, kurča, netučné ryby, rybie filé. Z údenín šunka, hydinové špeciality.

            Tuky: olej slnečnicový, prípadne kukuričný a sójový. Čiastočne Hera a Juno.

            Príkrmy, omáčky, prívarky: ich sortiment nie je obmedzený. Celkovo sa však cestoviny mierne obmedzujú a vôbec sa nepoužívajú vaječné žĺtky.

            Zelenina: je významnou zložkou stravy, podáva sa predovšetkým vo forme šalátov, ale aj varená a dusená. Vylučuje sa príprava vyprážaním.

            Ovocie: všetky druhy ovocia (okrem fíg, datlí, mandlí, hrozienok, kokosovej múčky), vhodné sú niektoré druhy sušeného ovocia, najmä sušené slivky.

            Bezmäsité jedlá a múčniky: cestoviny sa obmedzujú, vhodné sú tmavé druhy chleba, celozrnný chlieb.

Nevhodné jedlá 

            Všetky druhy tučného mäsa, údeniny, tučné mlieka, tučné syry, vaječný žĺtok, čokoláda, vnútornosti – najmä mozoček, pečeň a obličky, alkoholické nápoje, cukor a cukrovinky.