Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Diéta 6 – nízkobielkovinová

Podávame ju pacientom s chorobami obličiek, keď treba čiastočne obmedziť príjem bielkovín, napr. na určitý krátky čas pri akútnom zápale obličiek, pri chronických ochoreniach obličiek, ktoré začínajú zlyhávať. Obmedzenie bielkovín však musí určiť lekár – odborník.

Charakteristika 

            Hlavnou zásadou tejto diéty je obmedzenie bielkovín asi na polovicu bežnej dávky, pričom sa vyberajú bielkoviny biologicky hodnotnejšie. Preto v povolenej dávke treba dodať najmä živočíšne bielkoviny a zemiaky. Táto diéta sa väčšinou pripravuje bez solí a chorý potom podľa rady lekára jedlá dosáľa povoleným množstvom soli, ktorú má v gramových balíčkoch.

Technológia prípravy pokrmov

Diéta sa pripravuje bez soli. Mäso sa podáva približne v polovičných dávkach, obyčajne raz denne. Nevyžaduje si však nijaké mimoriadne technologické postupy.

Nevhodné jedlá

Kuchynská soľ a jedlá, ktoré ju obsahujú (údeniny, šunka, údené a solené ryby, mäsové konzervy, slanina, kyslé uhorky, sardelová pasta, horčica, vnútornosti, minerálky). Pečivo a chlieb podávame podľa možnosti tiež neslané (podľa rady lekára).