Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Diéta 4 – s obmedzením tuku

Je vhodná pri chorobách žlčníka a pankreasu po odznení akútneho štádia, pri chronických ochoreniach žlčníka v štádiu záchvatových stavov. Ďalej sa predpisuje na prechodný čas pacientom po operácii žlčníka a pacientom so zníženou funkčnou schopnosťou pankreasu. Na prechodný čas sa podáva aj po vírusovom zápale pečene. Vhodná je aj pri ústupe črevných katarov, ak ich nesprevádzajú výraznejšie hnačky. Osobitnú pozornosť treba venovať znášanlivosti mlieka.

Charakteristika

             Ide o diétu s obmedzením tukov, s vylúčením prepaľovaných tukov a s obmedzením potravín  s vyšším obsahom cholesterolu. Obsah bielkovín a sacharidov je fyziologický. Je to diéta plnohodnotná, vhodná na prechodný i na dlhší čas. 

Technológia prípravy pokrmov

            Osobitnú pozornosť venujeme výberu vhodných tukov a ich tepelnému spracovaniu. Najvhodnejšie je čerstvé maslo a olej v predpísanom množstve, ktoré pridávame do hotového jedla. Hotové jedlo polejeme maslom rozpusteným vo vodnom kúpeli. Z technologických postupov používame varenie, dusenie a pečenie. Oprážanie a vyprážanie na tuku zásadne vylučujeme. Pokrmy pečieme a dusíme bez tuku s prídavkom tekutiny. Mäso opekáme nasucho a podlejeme ho nemastným vývarom z kostí alebo malým množstvom vody. Môžeme ho pripraviť aj na grile. Pokrmy zahusťujeme nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou. Pri výbere potravín a ich príprave obmedzujeme používanie všetkých potravín s vyšším obsahom tukov (vaječný žĺtok, mozoček, brzlík). Vaječný bielok neobmedzujeme. Denne môžeme použiť 1 celé vajce alebo žĺtok.

             Z potravín vylučujeme potraviny ťažšie stráviteľné, najmä s vyšším obsahom celulózy, a jedlá nafukujúce. Nepodávame čerstvé kysnuté pečivo, kapustu, kel, strukoviny.

            Mimoriadnu pozornosť si vyžadujú kombinácie tukov s cukrami. Maslo s cukrom a vajciami, maslové cestá a maslové krémy nie sú vhodné.

Vhodné jedlá

Polievky: zahusťujeme ich nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou. Do hotovej polievky pridáme trochu čerstvého masla. Vhodné sú vývary z chudého mäsa alebo riedkych kostí. Z vajec využívame najmä bielok.

Tuky: maslo, slnečnicový a olivový olej, rastlinné maslá.

Mäso: má byť správne opracované, bez tuku a odležané. Vhodné je teľacie, hovädzie, ale ja chudé bravčové (najmä zo stehna). Z hydiny kurča, prsia z morky. Domáci králik. Ryby len sladkovodné, netučné, filé z tresky. Z údenín chudá šunka, hydinová šunka, hydinová saláma.

Zelenina: používa sa mladá, môže byť aj mrazená alebo sterilizovaná. Vhodná je mrkva, petržlen, mladý kaleráb, zeler, pór, karfiol, tekvica, fazuľka, v malom množstve

hrášok, hlávkový šalát, paradajky, cvikla. Množstvo zeleniny je obmedzené možnosťou nafukovania. Zelenina sa upravuje varením, dusením (na prívarky) alebo sa podáva ako šalát.

Ovocie: zrelé ovocie, a to jablká, lúpané marhule a broskyne, pomaranče, grapefruity, banány. Z týchto druhov ovocia pripravujeme aj kompóty (môžu byť aj z čerešní, višní, sliviek). Ovocné šťavy, rôsoly, mušty, ovocné kaše.

Príkrmy, omáčky, prívarky: podávame zriedkavejšie. Zahusťujeme ich nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou. Maslo dávame do hotovej omáčky. Smotanu nepoužívame. Najvhodnejší je prívarok zeleninový, mrkvový, šalátový, tekvicový, fazuľový, zemiakový.

Prílohy: K hlavným jedlám podávame zemiaky v rôznej úprave (okrem vyprážaných), ryžu, cestoviny, krupicové a jemné halušky.

Bezmäsité jedlá a múčniky: ako hlavné bezmäsité jedlá môžu byť rezance s krupicou, strúhankou, tvarohom, strúhaným syrom, žemľovka, ryžová kaša alebo nákyp, ovsené vločky. Z múčnikov odporúčame piškótové cestá, rolády. Lístkové, trené a maslové cestá nie sú vhodné.

Koreniny: petržlenová vňať, pažítka, kôpor, rascový vývar, zeler, majorán, vývar z húb, bobkový list, citrónová a pomarančová šťava. 

Nevhodné jedlá

Mäso: mastné jedlá, niektoré údeniny, mastné ryby, kyslé ryby, rybie konzervy, divina, vyprážané mäsá, vnútornosti.

Tuky: bravčová masť, slanina, loj, prepražené tuky, vaječné žĺtky.

Zelenina: kapusta, kel, zelenina nakladaná v octe a v oleji, uhorky, reďkovky, cesnak, cibuľa, čalamáda, dyňa.

Strukoviny: fazuľa, hrach, šošovica.

            Ovocie: ríbezle, egreše, rebarbora, čučoriedky, maliny, jahody, černice, slivky, hrušky, figy, datle, orechy, mak.

            Múčniky: čerstvé kysnuté pečivo, lístkové cesto, opaľované a vyprážané cestá.

            Nápoje: destiláty, víno, pivo, silná zrnková káva, kakao, čokoláda, mrazené torty, zmrzlina, šľahačka, smotana.

            Koreniny: čierne korenie, dráždivé koreninové zmesi, paprika, horčica.