Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Diéta 2 – šetriaca

Je to vlastne najčastejšie využívaná diéta. Podáva sa pri najrôznejších chorobách tráviaceho systému, ktoré si nevyžadujú zvláštne zmeny v zložení stravy ani osobitné predpisy pri jej príprave. Vhodná je pri tzv. funkčných poruchách žalúdka, prekyslení žalúdka, chronickom katare žalúdka i dvanástnikovom vrede, väčšinou pri stavoch po operácii žalúdka, pri chronických ochoreniach žlčníka a pankreasu v pokojnom období, pri horúčkovitých stavoch a pri ďalších ochoreniach.

Charakteristika 

Zloženie tejto diéty vychádza zo súčasných názorov na racionálnu stravu. Výber potravín a technológia ich prípravy má ľahko šetriaci charakter, diéta je ľahko stráviteľná. Možno ju podávať dlhodobo.

Technológia prípravy

            Z technologických postupov odporúčame varenie, dusenie a pečenie. Aby sa pri tepelnej úprave neprepaľovali tuky, mäso opekáme nasucho a podlejeme malým množstvom vývaru z kostí alebo vodou. Maslo alebo oleje pridávame do hotového jedla. Pokrmy zahustíme nasucho opraženou múkou, bešamelom alebo zátrepkou. Jedlá koreníme tak, aby boli chuťovo dostatočne výrazné, no nie priveľmi dráždivé.

Vhodné jedlá

            Polievky: Zahusťujeme ich nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou. Do hotového jedla pridávame čerstvé maslo alebo olej.

            Tuky: maslo, olej Hera, Juno

            Mäso: má byť z mladších zvierat, nie mastné, odležané, správne opracované. Vhodné je chudé teľacie, hovädzie, bravčové i jahňacie mäso, kurča, holub, morka, králik, nerastné sladkovodné ryby a filé. Z údenín môžeme využiť hydinovú šunku, jemné salámy, jemné alebo hydinové párky.

            Príkrmy, omáčky, prívarky: omáčky zahusťujeme nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou, zjemňujeme ich smotanou alebo žĺtkom. Maslo pridávame do hotovej omáčky.

            Prílohy: zemiaky v rozličnej úprave (okrem vyprážaných), cestoviny, knedle, halušky.

            Zelenina: mladá zelenina, môže sa použiť aj sterilizovaná, mrazená, sušená. Upravujeme ju varením, dusením, podávame ako prívarok alebo ako šalát (hlávkový, mrkvový, cviklový, zelerový s jablkami). Šaláty okysľujeme jemným nálevom z octu, citróna alebo kyseliny citrónovej.

            Ovocie: zrelé jablká, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne, pomaranče, grapefruity, banány, ringloty – čerstvé alebo kompóty.

            Bezmäsité jedlá alebo múčniky: vhodné sú nákypy, pudingy, rezance s tvarohom, strúhankou či krupicou, žemľovka, kaša krupičná, ryžová, z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame opaľované cestá, piškótové cestá, keksy, piškóty a pod.

Koreniny: petržlenová vňať, pažítka, bobkový list, majorán, sladká červená paprika,

v menšom množstve i rasca, kôpor, vývar zo sušených húb, celá cibuľa či vegeta.

Je to vlastne najčastejšie využívaná diéta. Podáva sa pri najrôznejších chorobách tráviaceho systému, ktoré si nevyžadujú zvláštne zmeny v zložení stravy ani osobitné predpisy pri jej príprave. Vhodná je pri tzv. funkčných poruchách žalúdka, prekyslení žalúdka, chronickom katare žalúdka i dvanástnikovom vrede, väčšinou pri stavoch po operácii žalúdka, pri chronických ochoreniach žlčníka a pankreasu v pokojnom období, pri horúčkovitých stavoch a pri ďalších ochoreniach.

Charakteristika 

Zloženie tejto diéty vychádza zo súčasných názorov na racionálnu stravu. Výber potravín a technológia ich prípravy má ľahko šetriaci charakter, diéta je ľahko stráviteľná. Možno ju podávať dlhodobo.

Technológia prípravy

            Z technologických postupov odporúčame varenie, dusenie a pečenie. Aby sa pri tepelnej úprave neprepaľovali tuky, mäso opekáme nasucho a podlejeme malým množstvom vývaru z kostí alebo vodou. Maslo alebo oleje pridávame do hotového jedla. Pokrmy zahustíme nasucho opraženou múkou, bešamelom alebo zátrepkou. Jedlá koreníme tak, aby boli chuťovo dostatočne výrazné, no nie priveľmi dráždivé.

Vhodné jedlá

            Polievky: Zahusťujeme ich nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou. Do hotového jedla pridávame čerstvé maslo alebo olej.

            Tuky: maslo, olej Hera, Juno

            Mäso: má byť z mladších zvierat, nie mastné, odležané, správne opracované. Vhodné je chudé teľacie, hovädzie, bravčové i jahňacie mäso, kurča, holub, morka, králik, nerastné sladkovodné ryby a filé. Z údenín môžeme využiť hydinovú šunku, jemné salámy, jemné alebo hydinové párky.

            Príkrmy, omáčky, prívarky: omáčky zahusťujeme nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou, zjemňujeme ich smotanou alebo žĺtkom. Maslo pridávame do hotovej omáčky.

            Prílohy: zemiaky v rozličnej úprave (okrem vyprážaných), cestoviny, knedle, halušky.

            Zelenina: mladá zelenina, môže sa použiť aj sterilizovaná, mrazená, sušená. Upravujeme ju varením, dusením, podávame ako prívarok alebo ako šalát (hlávkový, mrkvový, cviklový, zelerový s jablkami). Šaláty okysľujeme jemným nálevom z octu, citróna alebo kyseliny citrónovej.

            Ovocie: zrelé jablká, čerešne, višne, slivky, marhule, broskyne, pomaranče, grapefruity, banány, ringloty – čerstvé alebo kompóty.

            Bezmäsité jedlá alebo múčniky: vhodné sú nákypy, pudingy, rezance s tvarohom, strúhankou či krupicou, žemľovka, kaša krupičná, ryžová, z ovsených vločiek. Z múčnikov odporúčame opaľované cestá, piškótové cestá, keksy, piškóty a pod.

Koreniny: petržlenová vňať, pažítka, bobkový list, majorán, sladká červená paprika,

v menšom množstve i rasca, kôpor, vývar zo sušených húb, celá cibuľa či vegeta.

 

 

Nevhodné jedlá

Mäso: mastné mäsá, údeniny (okrem šunky, diétnych párkov a hydinovej či jemnej salámy), srnec, zajac, bažant, mastné a kyslé ryby, sardinky, očká, údená slanina, škvarky, klobásy, trvanlivé salámy, vyprážané mäsá.

            Zelenina: kel, kapusta, zelená paprika, kyslá kapusta, uhorky, cesnak, reďkovka, čalamáda, strukoviny.

            Ovocie: egreše, ríbezle, černice, rebarbora, datle, figy, orechy, mak.

Múčniky: čerstvé kysnuté cestá, linecké cesto, lístkové cesto, vyprážané múčniky.

Koreniny: dráždivé koreniace zmesi, čierne korenie, štipľavá paprika.

Nápoje: alkoholické nápoje, veľmi horúce a veľmi chladné nápoje, čierna káva, mrazené krémy, zmrzlina.