Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Diéta 14 – špeciálne diagnostické

Diéta pri pankreatitíde

 

 

       Podáva sa pri akútnej pankreatitíde, pri chronickej pankreatitíde v období jej vzplanutia a akútneho zhoršenia. Jej postup a trvanie určí odborný lekár.

           

Charakteristika

 

            Je to diéta, ktorá má šetriť vonkajšiu vylučovaciu činnosť pankreasu a ktorá sa dynamicky prispôsobuje stavu chorobných zmien na pankrease. Preto jej postup rozdeľujeme do štyroch štádií.

Technológia prípravy pokrmov

I štádium

            V prvých dňoch (3 – 6 dní, niekedy kratšie, ale i dlhšie) pacient neprijíma ani stravu, ani tekutiny. Všetku výživu aj tekutiny dostáva v intravenóznych infúziach.

II. štádium

Po prvých dňoch hladu a smädu sa ešte podáva výživa intravenózne, ale sčasti už aj ústami. V tejto strave sa podávajú len sacharidy v polovičnom až tretinovom množstve (150 – 160 g denne) v ľahko stráviteľných zdrojoch a veľmi malé množstvo bielkovín. Tuky nepodávame.

Okrem čaju podávame v malých dávkach hlienové polievky z ovsených vločiek, ryže, krúpov a sucháre. Postupne pridávame odstredené mlieko, obilninovú kávu, ovocné rôsoly, mixovaný jablčný kompót, zemiakovú kašu,  jemné omáčky a staršie pečivo.

Pokrmy pripravujeme len varením a dusením, bez tuku. Potravu rozdeľujeme na menšie množstvá a podávame častejšie.

III. štádium

            Po ďalších 3 – 4 dňoch podávame stravu  už len ústami, a to mierne znížené množstvo sacharidov (250 g), viac ako polovičné množstvo normálneho príjmu bielkovín (50 – 60 g) a tuky len v nepatrnom množstve, nie vo voľnej forme.

            Zo zdrojov sacharidov sú to najmä cestoviny, piškóty, jemné kompóty (marhuľový, broskyňový), jemná zelenina (mrkva, petržlen, kaleráb), banány, ovocné šťavy, med. Z bielkovinových zdrojov netučný tvaroh, jemné mäso (teľacie a kurča bez kože) – spočiatku ako hašé a pudingy.

            Pokrmy upravujeme varením, dusením, pečením a zaprávaním. Mierne ich solíme. Zahusťujeme ich nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou. Dochucujeme jemne posekanou petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou. Neskôr môžeme do nich pridávať aj trocha čerstvého masla.

IV. štádium

            O niekoľko dní prechádzame už na plnohodnotnú stravu, ale so zníženým príjmom tukov. Tuky sa podávajú len postupne, sledujeme ako ich chorý znáša a podávame ich len čerstvé, neprepálené, najvhodnejšie je čerstvé maslo a kvalitný olej.

mäsa podávame hovädzie, chudú šunku, nemastné ryby, a to varené, dusené, zaprávané.

Zo zeleniny je vhodný mladý hrášok , mladá tekvica, mladá fazuľka, hlávkový šalát, paradajky, červená repa.

ovocia pomaranče, grapefruity, šťava z hrozna, malín, ríbezlí.

vajec využívame len bielok.

tukov len čerstvé maslo a kvalitný olej.

korenín petržlenovú vňať, kôpor, vanilku, pomletú rascu.

Potom prechádzame na diétu 4.

 

Diéta s obmedzením purínov

 

Podáva sa pacientom s dnou počas dnavého záchvatu alebo v období medzi záchvatmi. Je určená aj pacientom s vysokou hladinou kyseliny močovej v krvi. Dôsledne ju musia dodržiavať najmä tí pacienti s dnou, ktorí majú postihnuté obličky a viazne u nich vylučovanie kyseliny močovej z tela, ako aj pri močových kameňoch.

Charakteristika

            Hlavnou zásadou tejto diéty je obmedzenie purínov (z nich sa tvorí kyselina močová) v strave. Dôležité je dostatočné pitie tekutín , ktoré podporuje  vylučovanie kyseliny močovej z tela. V opačnom prípade by sa mohla vyzrážať vylučovaná kyselina močová v podobe kameňov v močových cestách. Preto treba vypiť denne 1,5 až 2 litre tekutín: minerálok, ovocných štiav, džúsov, čaju a pod.

            Po diétnom stravovaní chorých na dnu sa najlepšie osvedčuje skoršie podávanie večere bez mäsa (najneskôr do 18,00 hodiny), dvakrát týždenne podávanie obeda bez mäsa, dvakrát týždenne z vareného mäsa v ľubovoľnej úprave.

Technológia prípravy pokrmov

            Výber potravín sa riadi predovšetkým obsahom purínov. Diétu zostavujeme tak, aby neobsahovala nevhodné potraviny. Pri spracovaní jedál sa ponecháva dostačujúca voľnosť. Táto diéta sa po chuťovej stránke podobá bežnej racionálnej výžive. V určitých jedlách sa neobmedzujú chuťové zvyklosti a osobné záľuby chorých. Zakazujú sa ostré koreniny a znižuje sa dávka mäsa. Bielkoviny sa nahrádzajú mliekom , mliečnymi výrobkami (jogurt, tvaroh, syr) a rôznymi vaječnými jedlami.

            Keďže pacienti majú sklon k tučnote, diéta má zníženú energetickú hodnotu. Odporúčame do nej zaradiť odľahčovacie ovocné a zeleninové dni.

            Aby sa v strave znížil obsah purínov, väčšinu potravín varíme. Vývary a šťavy po ktorých sa puríny vylúčili, nepoužívame. Potraviny možno potom udusiť a opiecť, avšak bez pikantných prísad. Vyprážané jedlá neodporúčame.

            V prvý deň dnavého záchvatu odporúčame pacientom hladovku. Jesť môžu iba sucháre, sušienky, z ovocia jablká. Aby sa zvýšilo vyplavovanie kyseliny močovej z tela, treba vypiť dostatočne množstvo tekutín: čaju, minerálnej vody, ovocnej šťavy. Nápoje môžu byť sladené. V ďalších dňoch podávame pacientovi mliečne jedlá, ľahkú glycidovú stravu a dostatok ovocia.

            Po záchvate začíname postupne podávať bielkovinové jedlá, ktoré sú pripravené na čerstvom masle alebo na oleji. Postupne sa môže jesť i varené alebo dusené mäso. Varením sa stráca až 50 % purínov. Preto treba pri každej príprave jedla najprv mäso povariť, ale vývar chorému nepodávať.

Vhodné potraviny a nápoje

            sú zelenina, ovocie, mlieko, mliečne výrobky, syry, vajcia, obilniny, zemiaky, ryža, káva, čaj, kakao, alkalické minerálky. Tieto potraviny a tekutiny buď vôbec neobsahujú puríny, alebo iba v zanedbateľnom množstve. Káva a čaj obsahujú puríny rastlinného pôvodu, ale sa nemenia na kyselinu močovú.

V obmedzenom množstve možno konzumovať

varené mäsá, hydinu, ryby, struky, strukoviny, špenát. Vo veľmi obmedzenom množstve možno konzumovať tuky, maslo, oleje, uležané syry, z liehovín iba pivo (do 10°) a ľahké vína (vhodnejšie by však bolo úplne ich obmedziť). Tuky hoci neobsahujú puríny, zvyšujú pohotovosť k záchvatu, preto ich treba obmedziť.

Zakázané potraviny a nápoje

            sú vnútornosti (pečeň, obličky, brzlík, mozoček, pľúca), mäsové výťažky, ťažké pácované jedlá, silné mäsové polievky, divina, sardinky, šproty, destiláty, viacstupňové pivá, ťažké vína.

            Tieto potraviny obsahujú značne množstvo purínov, ktoré sú hlavným zdrojom kyseliny močovej. Vymenované alkoholické nápoje síce puríny neobsahujú, ale zakazujú sa preto, že môžu priamo vyvolať dnavý záchvat.

            Pacientom, ktorí síce nemajú dnu, ale opakovane sa u nich zisťuje ako jediný príznak zvýšená hladina kyseliny močovej v krvi, treba podávať diétu s obmedzením purínov veľmi dôsledne. Títo pacienti s izolovanou hyperurikémiou majú konzumovať len vhodné potraviny a nápoje. Sprísnená diéta s obmedzením purínov je dôležitá preto lebo nedostávajú nijaké lieky. Na znižovanie hladiny kyseliny močovej sa podávajú lieky iba pri jej vysokých hladinách alebo ak sa objavia ďalšie príznaky ochorenia, ako je napr. dnavý záchvat, poškodenie obličiek a podobne.

Uvedená diéta sa zameriava

 

–         na príjem čo najmenšieho obsahu purínov, aby sa znížil vonkajší zdroj kyseliny močovej,

–         na obmedzenie tých látok, ktoré prispievajú k vyvolaniu dnavého záchvatu,

–         na obmedzenie látok, ktoré nepriaznivo ovplyvňujú mechanizmus vylučovania kyseliny močovej z organizmu.

Diéta v prevencii srdcovo cievnych chorôb

 

            Srdcovo cievne choroby sú najčastejšou príčinou smrti na celom svete. V našej republike zomiera na následky týchto chorôb každý druhý človek. Príčinou je kôrnatenie ciev – ateroskleróza, ktorá vedie k poruche orgánov, najmä srdca, mozgu, obličiek a ciev na dolných končatinách.

            Jednou z možnosti ako predchádzať srdcovo cievnym chorobám je racionálna strava v tzv. protisklerotickej úprave , ktorú treba dodržiavať po celý život. Jej hlavné zásady sú striedmosť, pestrosť, jednoduchosť, kvalita a nie kvantita.

 

Dôležité pri nej je

 

–         obmedziť denný príjem nasýtených živočíšnych tukov a uprednostniť príjem nenasýtených    rastlinných tukov v potrave,

–         obmedziť príjem cukru (sacharózy),

–         zvýšiť príjem vitamínu C a pektínov,

–         prijímať dostatočné množstvo tekutín,

–         obmedziť v strave soľ.

Vhodné potraviny a nápoje

            Varené, dusené a grilované chudé mäsá (v dávke 150 g v jednej porcii). Ďalej mlieko a mliečne výrobky z odstredeného mlieka, tvaroh, jogurt, rôzne acidofilne mlieka, pekárenské výrobky z tmavej múky, nealkoholické nápoje (čaj, čaj s mliekom, biela káva, slabšia čierna káva, minerálka, sóda, voda, málo sladená malinovka), ovocie, kompóty, zeleninové šaláty a zeleninové prílohy.

Po každom hlavnom jedle zjeme jedno jabĺčko a vypijeme pohár malinovky (voda s citrónom). Pektíny spolu s vitamínom C znižujú cholesterol prijatý potravou.

Denne pridávame 1–2 lyžice kvalitného rastlinného oleja v „surovom“ stave do niektorého z hotových pokrmov, alebo zjeme 3 – 5 vlašských orechov. Zabezpečíme tak pre organizmus dostatočný príjem nenasýtených mastných kyselín.

Denne vypijeme 1 až 1,5 litra tekutín (voda, sóda, minerálka, čaj, málo sladené nápoje), chránime tak organizmus pred „zahustením“ krvi.

Nevhodné potraviny

            Z jedálneho lístka vylučujeme konzervy, prepražené tuky, dlho skladované zožltnuté tuky, umelé sladidlá, opakovane zohrievané jedlá zo zeleniny a zemiakov.

            Obmedzujeme až vynechávame zo stravy tučné mäso, mastné výrobky, údeniny, šľahačku, kakao, tučné syry, biele pečivo, zákusky, alkohol.

Diéta pri hyperlipoproteinémii

 

            Hyperlipoproteinémia je označenie pre skupinu ochorení so zvýšeným obsahom tukových látok v krvi. Prakticky ide o cholesterol a triacylglyceroly – neutrálne tuky.

Charakteristika

            Ak Vám u lekára zistili zvýšené hodnoty môže sa jednať o kombinovanú dyslipoproteinémiu (vyššia hladina cholesterolu a zároveň triacylglycerolov) alebo hypertriacylglycerolémiu (vyššia hladina triacylglycerolov), upravte si životosprávu! Je to prvý a ničím nenahraditeľný krok k zníženiu rizika srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody alebo iných kardiovaskulárnych  komplikácii. Je dôležité, aby vaša strava bola pestrá a vyvážená. Nie je to diéta na pár dní! Je to celoživotná úprava stravovacích návykov. 

 

Technológia prípravy pokrmov

 

            Vysmážanie a fritovanie nie je vhodná príprava jedál. Jedlá pripravujte na vode alebo pečené v alobale bez tuku. Naopak do hotových jedál pridávajte tekuté oleje. Na  zahusťovanie pokrmov nepoužívajte smotanu, ale nahraďte ju odtučneným alebo sójovým mliekom. V strave preferujte veľa surovej zeleniny a ovocia.

Vhodné a nevhodné druhy potravín

            Mlieko a mliečne výrobky: konzumujte len odtučnené alebo nízkotučné (jogurty, syry s obsahom tuku do 30%). Pozor na bryndzu, zakysanku – sú vyrobené z plnotučného mlieka. Maslo používajte len výnimočne, obsahuje veľa cholesterolu. Nepoužívajte smotanu, ani mliečne výrobky obohatené smotanou.

            Vajíčka: vaječný žĺtok obsahuje veľa cholesterolu. Nekonzumujte viac ako 2 až 3 vaječné žĺtky za týždeň. Vaječné bielka nie sú obmedzené.

            Chlieb a pečivo: vhodné sú tmavé druhy chleba, celozrnné, obohatené vlákninou. Takisto pečivo z tmavej múky, grahamové rožky, sójové rožky a kornšpice. 

            Mäso a mäsové výrobky: vynechajte zo stravy všetky druhy mastného mäsa. Aj chudé mäso obsahuje tuky. Vhodné je kuracie a morčacie mäso. Konzumujte ho bez kože. Bravčové mäso jedzte výnimočne. Vylúčte zo stravy salámy, párky, údeniny. Nejedzte vnútornosti, paštéty. Naopak zaraďte si do jedálneho lístka aspoň trikrát do týždňa ryby, avšak nie vysmážané. Môžete konzumovať aj sardinky vo vlastnej šťave alebo v oleji.  Ak však máte zároveň zvýšenú hladinu kyseliny močovej, tmavé druhy mäsa ani sardinky nejedzte.

            Ovocie a zelenina: práve ovocie a zelenina by mali byť vo vašom jedálnom lístku bohato zastúpené. Vhodné sú všetky druhy zeleniny. Zaraďte si do stravy brokolicu, cukety, karfiol, strukoviny, papriky, paradajky. z ovocia sú pre vás vhodné hlavne menej sladké druhy, grepy, jablká. Sladké druhy ovocia konzumujte s mierou. Ovocie a zeleninu jedzte denne!

            Oleje a stužené tuky: najcennejšie sú vo vašej strave tekuté oleje používané na studeno. Obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre organizmus dôležité. Tepelnou úpravou sa však práve tieto znehodnotia. Nevysmážajte na oleji. Olej používajte na vhodné jedlá, na prípravu šalátov a podobne. Najvhodnejší je olivový olej, ale môžete používať aj iné druhy olejov.

            Vyhýbajte sa používaniu stužených rastlinných tukov. Stužovaním rastlinných tukov sa tvoria trans-nenasýtené formy mastných kyselín. Na tepelné spracovanie nepoužívajte stužené tuky vôbec.  Olivový olej obsahuje mono-nenasýtené mastne kyseliny, ktoré sú najodolnejšie voči tepelnému spracovaniu. Takže najvhodnejšie na tepelné spracovanie je práve olivový olej. Vysmážané jedlá ale nepatria do vášho jedálnička.

            Cestoviny a prílohy: mali by byť v strave bohato zastúpené. Vhodná je aj ryža a zemiaky.  Ak máte nadváhu,  kontrolujte si množstvo príloh!

            Alkohol a nealkoholické nápoje: nepite žiadne alkoholické nápoje. Čiernu kávu piť môžete, ale nie viac ako 2 až 3 šálky denne.  Čaj môžete piť bez obmedzenia, hlavne zelený a ovocný. Ovocné šťavy je vhodné riediť vodou v pomer 1:1. Vhodné sú nesladené minerálne vody. Sladeným nápojom sa vyhýbajte. Dbajte na dostatočný príjem tekutín okolo 2 litrov denne.

            Orechy, semená: kvôli obsahu nenasýtených mastných kyselín a stopových prvkov je vhodné zaradiť do stravy vlašské orechy, slnečnicové semená, sezam. Menej vhodný je mak, koks, burské oriešky. Solené a smažené burské oriešky nekonzumujte vôbec.

            Múčniky a cukrovinky: múčniky si môžete dopriať len výnimočne, bez šľahačky, bez krémov, uprednostnite ovocné koláče. Cukríkom, čokoláde a najrôznejším keksom a plneným napolitánkam sa radšej úplne vyhnite. Ak máte chuť na sladké, vyberte si cereálne tyčinky alebo ovocie.

Na záver

            Dodržiavajte životosprávu bez ohľadu na to, či užívate lieky upravujúce hladinu tukov v krvi. Farmakologická liečba diétu nenahradí. Veľmi dôležité je upraviť si hmotnosť! Pri vysokej hodnote triacylglycerolov vás okrem kardiovaskulárnych ochorení ohrozuje aj zápal podžalúdkovej žľazy. Striedmou a vyváženou stravou predídete tomuto nepríjemnému ochoreniu. Ak máte nízku hladinu HDL cholesterolu, doplňte si v strave nenasýtené mastné kyseliny a venujte dostatok času pohybu.