Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 18:30

Sobota 11:00 - 18:00

Nedeľa zatvorené



Diéta 13 – strava väčších detí

Určená je všetkým deťom od štyroch do 15 rokov, ak si ich stav nevyžaduje zvláštnu diétu.

Charakteristika 

 

            Je to v podstate racionálna strava zameraná na detský vek, ktorá sa podáva chorým deťom.

Technológia prípravy pokrmov

            Jedálny lístok väčších detí obsahuje všetky druhy jedál obvyklých v racionálnej strave. Potrava sa nemá osobitne mechanicky upravovať, pretože deti sa majú naučiť dobre ju pohrýzť. Prednosť majú jednoduchšie jedlá, ľahšie stráviteľné, do ktorých nepridávame ostré korenie. Mastíme maslom, zriedkavejšie jedlým rastlinným olejom, Herou a Junom.

            Strava má byť pestrá, nedráždivá, biologicky hodnotná, bohatá na bielkoviny, najmä mliečne, a na vitamíny, predovšetkým zo zeleniny a ovocia.

Na raňajky podávame mlieko, chlieb s maslom, džemom a medom, syr, šľahaný tvaroh, šunku.

            Desiata sa skladá z ovocia a z chleba s nejakou nátierkou (najmä maslovou), syrom, šunkou, vajcom.

            Na obed podávame rôzne polievky, mäsa s prílohou a zeleninou, prípadne múčnik. Je to teda obvyklý obed v racionálnej strave.

            Na olovrant podávame najčastejšie mlieko, prípadne slabé kakao s rožkom, chlebom, koláčom a pod.

            Večera má byť ľahšia. Teplá sa podobá obedu, ale v menšom množstve, studená obsahuje mliečne výrobky alebo vajcia, prípadne šunku. Ako nápoj podávame mlieko.