Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Diéta 10 – neslaná šetriaca

Podáva sa pacientom s chorobami srdca a ciev, pri zlyhávaní – dekompenzácii srdca a pri všetkých chorobách, ktoré vedú k zadržiavaniu tekutín v tele (podkožné opuchy alebo tekutina v brušnej dutine). Môžu ju využiť aj niektorí chorí so zvýšeným krvným tlakom.

Charakteristika

            Je to diéta, ktorá sa podáva ležiacim alebo malo pohyblivým pacientom, s vylúčením kuchynskej soli a s obmedzením potravín obsahujúcich väčšie množstvo sodíka.

Technológia prípravy pokrmov

            Sodík je súčasťou každej potravy, preto nemožno pripraviť stravu úplne bez neho. Je však možné vybrať potraviny chudobné na sodík a bohatšie na draslík (hlavne zeleninu, ovocie, zemiaky, neslané pečivo). Vhodné je niekedy zaraďovať aj 1-2 razy týždenne zeleninové dni podľa rady lekára.

            Ak chceme dosiahnuť, aby strava bola dostatočne chutná aj bez soli, pretože ju treba podávať väčšinou dlhodobo, technológia prípravy tejto diéty je dosť náročná. Preto sa používajú napr. aromatické druhy zeleniny, ktoré sa vo väčšom množstve pridávajú do neslaných polievok a pod mäsá.

 

Vhodné jedlá

            Polievky: dodávame do nich väčšie množstvá zeleniny.

            Mäso: chudé, obmedzené sú vnútornosti, morské ryby, všetky pácované mäsá, k príprave ktorých treba soľ.

            Zelenina: vo zvýšenom množstve, miešaná, chuťovo výrazná (mrkva, petržlen, cibuľa, zeler, pór, paradajky a pod.). Pozor na nafukovanie, pri ktorom musíte obmedziť niektoré druhy zeleniny. Neslanosť pokrmov zastrú napr. jedlá kyslej chuti. Pri ich príprave môžeme využiť niektoré druhy zeleniny.

            Príkrmy, omáčky, prívarky: rozhodujúca je opäť neslaná príprava. Najčastejším a najvhodnejším príkrmom sú zemiaky, lepšie pečené ako varené. K vareným zemiakom podávame rascu, zelerovú alebo cibuľovú vňať, pred podávaním ich posypeme pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo posekaným pórom.

            Múčne jedlá: okrem kyslých a korenených jedál možno vhodne zaradiť aj sladké jedlá. Múčniky a knedle nesmieme však kypriť ani bikarbonátom, ani kypriacim práškom, pretože obsahujú sodík. Nie sú vhodné čerstvé kysnuté múčniky – podávame ich až na druhý deň. Pečivo a chlieb musia byť pripravené bez soli.

            Tuk: mierne sa obmedzuje, najčastejšie sa využívajú rastlinné oleje, množstvo čerstvého masla je obmedzené.

            Korenie: využívame huby alebo vývar z nich, ďalej rascu, cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať, vňať z cibule, pór, zeler, fenikel, bobkový list, majorán.

Nevhodné jedlá

            Kuchynská soľ v akejkoľvek forme a potraviny, kde sa pri priemyselnom spracovaní používa soľ. sú to napr. údeniny, šunka, údené a solené ryby, rôzne konzervy, kyslé uhorky, horčica, kyslá kapusta, zelenina nakladaná v soli, polievkové korenie, sucháre, pečivo, vnútornosti, minerálne vody.