Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 18:30

Sobota 11:00 - 18:00

Nedeľa zatvorené



Diéta 1 – kašovitá

Podáva sa po operáciách tráviaceho systému, najmä žalúdka, na kratší čas (jeden až niekoľko dní). Dlhší čas sa podáva pri ťažších najmä poúrazových zmenách v ústnej dutine, pri poleptaní pažeráka, pri zúžení pažeráka najrôznejšieho pôvodu. Niekedy sa podáva pri chorobných stavoch, ktoré zužujú niektoré časti žalúdka alebo čreva, prípadne nakrátko aj pri akútnom bolestivom stave žalúdočného a dvanástnikového vredu.

Charakteristika

                Hlavnou požiadavkou na túto diétu je jej kašovitá úprava. Výber potravín aj ich úprava má šetriaci charakter. Väčšinou sa podáva kratší čas ako diéta prechodná, je však plnohodnotná a možno ju podávať aj dlhšie.

Technológia prípravy pokrmov

            Uvarené alebo udusené jedlá upravujeme do kašovitej konzistencie, aby čím menej zaťažovali mechanickú činnosť najmä horných častí tráviaceho systému. Výber potravín je tým do istej miery zúžený. Pokrmy zahusťujeme nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou a do hotových pridávame čerstvé maslo alebo olej.

Vhodné jedlá

            Polievky: zhusťujeme nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou. Do hotových pridávame čerstvé maslo alebo olej. Polievky sa tiež podávajú v kašovitej úprave (pretreté alebo mixované). Koreníme ich mletou rascou, kôprom, mierne aj majoránom, pažítkou, bobkovým listom, prípadne petržlenovou vňaťou.

            Mäso: mladé, kvalitné, dobre odležané, dobre opracované, nemastné. Vhodné je teľacie, mladé hovädzie, chudé bravčové, kurča, teľacia pečeň a rybie filé. Upravujeme ho varením a dusením, potom ho pomelieme a rozmixujeme. Z údenín je povolená iba jemná šunka rozmixovaná na šunkovú penu.

            Tuky: maslo, olej, Hera, Juno.

Mliečne výrobky: všetky, okrem tvrdých a pikantných syrov.

Príkrmy, omáčky: zahusťujeme ich nasucho opraženou múkou alebo zátrepkou, zjemňujeme smotanou alebo žĺtkom. Do hotových pridáme čerstvé maslo alebo olej.

Prívarky: odporúčame zemiakový, zeleninový, tekvicový, špenátový (všetky mixujeme). Zahusťujeme ich ako omáčky.

            Prílohy: zemiaková, kukuričná, ovsená kaša, ryža.

            Zelenina: jemná a mladá zelenina (mladá mrkva, kaleráb, petržlen, zeler, špenát, karfiol) ako prívarok. V surovom stave môžeme podávať mladú jemno postrúhanú mrkvu a jablko.

            Ovocie: ovocné kaše, šťavy z pomarančov, z grapefruitov, strúhané jablko, roztlačený banán.

            Kompóty: jablkový, marhuľový, broskyňový, višňový, slivkový – musia byť mixované.

Nápoje: čaj, mlieko, biela káva, slabé kakao, ovocné šťavy, mušty, zriedené džúsy, minerálne vody, jogurty, kefír.

            Múčniky: pudingy, krémy, ovocné pyré.

Nevhodné jedlá

 

Mäso: mastné mäso, kačka, hus, divina, mastné a kyslé ryby, sardinky, očká, údeniny, saláma, údená slanina, škvarky, mäsá tvrdé, šľachovité, vyprážané, pečené, vnútornosti (okrem mletej teľacej alebo kuracej pečene upravenej na knedličky).

Zelenina: kel, kapusta, hrach, fazuľa, šošovica, stará zelenina, zelenina nakladaná v octe, čalamáda, zelená paprika, paradajky, kyslá kapusta a uhorky, cibuľa, cesnak, chren, reďkovky.

Ovocie: jahody, maliny, egreše, ríbezle, brusnice, čučoriedky, rebarbora, hrozno, figy, datle, mandle, orechy, mak.

Múčne výrobky: čerstvé pečivo, čerstvé kysnuté cestá, lístkové cestá, linecké cesto, kysnuté knedle, halušky.

Koreniny: všetky druhy ostrého korenia, čerstvá paprika, horčica.

Nápoje: alkoholické nápoje, zrnková káva, silné kakao, čokoláda, zmrzlinové krémy, príliš studené alebo horúce nápoje.

Tuky: masť, slanina, loj, stužené tuky, prepaľované tuky.