Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 18:30

Sobota 11:00 - 18:00

Nedeľa zatvorené



Diéta 0 – tekutá

Podáva sa v prvých dňoch po operáciách ústnej dutiny i ďalších častí tráviaceho systému,  po operáciách krčných mandlí, pri chorobách ústnej dutiny, hltana, pažeráka, pri ktorých je sťažené prehĺtanie, pri ťažších ochoreniach ústnej dutiny, pri poleptaní ústnej dutiny a pažeráka. Prechodne sa podáva aj pri ťažkých horúčkovitých stavoch alebo pri niektorých otravách.

Charakteristika

Hlavnou zásadou tejto diéty je mechanická úprava stravu na tekutú formu. Strava je mechanicky  aj chemicky šetriaca. Výber potravín a príprava sú obmedzené nárokmi na tekutú úpravu stravy.

Technológia prípravy pokrmov

Všetky pokrmy majú byť upravené v tekutej forme. Preto potraviny, ktoré sa pripravujú tepelne, najprv uvaríme alebo udusíme  do mäkka a potom po pridaní tekutiny (mlieka, smotany, ovocných štiav, mäsových či zeleninových vývarov) dôkladne rozšľaháme v mixéri.. Možno tak upraviť aj rôzne druhy mäsa.

Vhodné jedlá

Polievky: podávame krémové, mliečne, vývary z mäsa, z jemnej mladej zeleniny (mixované), krupicové, zemiakové, ryžové. Zahusťujeme ich nasucho opraženou múkou, krémovou zátrepkou.

Mäso: sa podáva iba formou mäsovej omáčky z hovädzieho alebo teľacieho mäsa. Mäso uvaríme alebo udusíme, rozmixujeme a rozriedime mäsovým vývarom. Do hotového môžeme pridať surové maslo.

Omáčky: sa podávajú jemné, pasírované. Zahusťujú sa nasucho opraženou múkou, zalejú vývarom z kostí, vodou alebo mliekom. Zahusťovať môžeme aj zátrepkou. Do hotových pridáme čerstvé maslo. Vhodnými sú kôprová, vaječná, slaná paradajková, mäsová, smotanová, ovocná, jemná zemiaková alebo zeleninová.

Prílohy: nepodávame

Kompóty: podávame rozmixované – jablkový, marhuľový a broskyňový.

Múčniky: pudingy, krémy (žĺtkový, vanilkový, banánový, slabý kakaový a slabý kávový), riedka kaša krupicová, ryžová, z ovsených vločiek a ovocné kaše.

Nápoje: čaj, čaj s mliekom, mlieko, biela káva, ovocné šťavy, riedené džúsy, minerálne vody.