Slovak flag Italian flag English flag German flag Russian flag Polish flag Hungarian flag
OTVÁRACIE HODINY

Po - Pia 10:00 - 22:00

So - Ne 11:00 - 22:00



Bezlepková diéta

Celiakia je choroba, ktorá patrí k chronickým poruchám výživy. Je zapríčinená tým, že sliznica tenkého čreva trvalo neznáša lepok (glute-giadín), ktorý sa nachádza v pšeničnej a ražnej múke, jačmeni a v ovse. Pri konzumovaní stravy s obsahom lepku dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, k zníženiu množstva  tráviacich enzýmov, ba až k ich vymiznutiu. Následkom týchto zmien je porucha vstrebávania potravy sprevádzaná objemnými mastnými stolicami a neprospievaním dieťaťa.

Celiakia sa začína najčastejšie koncom prvého roka života dieťaťa môže sa však zjaviť aj neskoršie.

Charakteristika

Po zvládnutí akútneho štádia choroby treba dôsledne dodržiavať túto diétu po celý život. Zo stravy treba vynechať všetky potraviny, ktoré obsahujú lepok. Potraviny majú byť ľahko stráviteľné a diéta energeticky plnohodnotná, najmä v období intenzívneho rastu dieťaťa. Výživové dávky sú rovnaké ako u zdravých detí. Vynechať treba len tie druhy múky, ktoré obsahujú lepok.

Zakázané potraviny

            Múka pšeničná, ražná, jačmenná a všetky potraviny, ktoré sa z nich vyrábajú (chlieb, pečivo, cestoviny, múčniky, keksy, krupica, krúpy, vločky pšeničné, ovsené, jačmenné). Okrem toho deti nemôžu jesť rozličné konzervy, salámy, párky, cukrovinky (plnené cukríky), čokoládu, čokoládové bonbóny, pudingy v prášku, kupovanú zmrzlinu, mliečne výrobky, napr. jogurty a tavené syry, keďže obsahujú múku, prípadne rozličné zmesi, ktoré nie sú bez lepku. Prvé mesiace podľa rady lekára vynechať zo stravy repný cukor- sladiť pravým včelím medom alebo Glukopurom.

Vhodné potraviny

            Sója a všetky výrobky z nej, ryža, ryžová múka, kukurica, kukuričná múčka (maizena), kukuričná krupica, kukuričné pukance, zemiaky, zemiakový škrob (solamyl), ako aj bezlepkové polotovary a bezlepkové cestoviny, ktoré sú zvlášť označené. Podávať možno sardinky, horkú čokoládu, tvrdé cukríky.

            S dieťaťom treba pravidelne navštevovať odbornú gastroenterologickú ambulanciu, kde pravidelne sledujú zdravotný stav dieťaťa. Pred zaradením novej potraviny do jedálneho lístka dieťaťa sa treba poradiť s odborným lekárom. Je to mimoriadne dôležité, lebo aj malé množstvo lepku môže poškodiť črevo.